Audi

#EenhartvoorWaas, het regionale netwerk van Streekfonds Oost-Vlaanderen in het Waasland, bracht de nieuwe projecten samen bij Mertens in Sint-Niklaas, één van de partners van het streekfonds. Initiatieven die allemaal inzetten op het samenbrengen van mens en omgeving. Zij krijgen dit jaar ondersteuning van #EenhartvoorWaas. Op een creatieve en enthousiaste manier stelden zij hun project voor.

Initiatiefnemers uit Belsele, Waamunster, Kallo, Zwijndrecht, Lokeren, Sint-Gillis-Waas en Sinaai brachten flyers, presentaties, banners en zelfgemaakte advokaat mee naar Sint-Niklaas om zich voor te stellen aan partners, burgemeesters en sympathisanten uit het Waasland. Een ideaal moment om met elkaar in gesprek te gaan, contacten te leggen.

Zaakvoerder Dominique Desrumaux van Mertens verwelkomde de aanwezigen waarna Koen Michiels voorzitter van #EenhartvoorWaas de mensen toesprak: “De zeven geselecteerde projecten zijn allemaal sociale, inclusieve, duurzame en groene initiatieven die mensen verbinden met elkaar en met de omgeving. Kortom: lokale projecten met een concrete impact voor het Waasland.”

Koen Michiels, voorzitter #EenhartvoorWaas
Dominique Desrumaux, zaakvoerder Garage Mertens
De Klaproos uit Kallo
KSA Zwijndrecht met burgemeester André Van de Vyver
Stefanie Albers – coördinator Streekfonds Oost-Vlaanderen

Stefanie Albers – coördinator Streekfonds Oost-Vlaanderen: “We zijn zeer tevreden dat we dit jaar zeven projecten kunnen ondersteunen. Zij starten nu met een crowdfunding om middelen in te zamelen en aansluitend verdubbelen we met #EenhartvoorWaas het opgehaalde bedrag tot maximum € 5.000 per project. Dit kunnen we dankzij de financiële steun van onze partners. We merken dat veel initiatieven baat hebben bij het versterken van draagvlak en netwerk, met dit initiatief brengen we hen in contact met geëngageerde mensen uit de regio. Dit najaar kunnen opnieuw initiatieven met focus op mens en omgeving ingediend worden.”

 

Babbelbank Otti – Sinaai

Elke van Bogaert: “Met de babbelbank van Otti, ‘angst’ in het IJslands, willen we mensen dichter bij elkaar brengen en dat op een ongedwongen manier. Mensen worstelen vaak met gevoelens van onzekerheid of angst. Helaas vinden zij in de dorpen vaak de weg niet naar de initiatieven in stad of is de drempel te hoog. Door de babbelbank te plaatsen in een dorp, maken we de stap kleiner.

Babbelbank Otti – Sinaai
Elke van Bogaert, Babbelbank Otti

De hulpverleners van Otti zullen ook op geregelde tijdstippen, vrijblijvend op de bank plaatsnemen zodat je er mee in gesprek kan gaan. We zorgen ook voor een koffer met gespreksstarters bij de bank, een sociale kaart en een schriftje om boodschappen in te noteren voor elkaar. Hopelijk volgen nog vele dorpen dit voorbeeld.”

Een veilige terugtrek-plek – VZW Lia (Waasmunster)

Wieter van Parijs: “Lia werkt dagelijks met een 200-tal kinderen, jongeren en jongvolwassenen die extra ondersteuning nodig hebben. Van een oude kloostertuin maakten we voor hen, maar ook voor buurtbewoners en passerende wandelaars, een ontmoetingsplek. Extra rustplekken kunnen rust brengen in verwarde hoofden.

Kunstenaar Will Beckers bedacht een natuurlijk belevingskunstwerk waar je in kan gaan zitten, je terugtrekken, naar de omgeving en de lucht kijken.”

Wieter van Parijs – VZW Lia
Het kunstwerk van Will Beckers

Na de toespraken konden de geïnteresseerde Waaslanders, partners, bestuurder langsgaan bij elk van de zeven projecten. Naast Babbelbank Otti en VZW Lia zijn dit:

  • De Vlaamse Kerels van de KSA willen een avontuurlijke buitenspeelruimte aanleggen in Zwijndrecht.
  • De Klaproos uit Kallo, een kleinschalige familiale voorziening, gaat een pippo-wagen inrichten als activiteitenruimte.
  • De Raaklijn uit Belsele wil mensen drempelvrij laten genieten van de natuur.
  • Vrienden van het Hof ter Clipsen uit Lokeren zal een beweegtuin aanleggen voor de bewoners, zo bewegen ze meer en gaat dit ook de vereenzaming tegen.
  • Hilde en Koen van de net opgerichte be-leef-boerderij Holdamhoeve in Sint-Gillis-Waas hebben nood aan een keuken- en knutselatelier.

Ga naar de actiepagina’s van de initiatieven en steun hen met een gift

Dank aan Giovanni Van Gysel (Mertens) voor de foto’s. Klik op onderstaande afbeelding en geniet van meer foto’s van een geslaagde avond.

#EenhartvoorWaas - projectenvoorstelling - 25 april 2022 - MyAlbum