Met de komst van de winter ligt de buitentemperatuur in veel Europese landen ’s morgens vroeg onder het vriespunt. Het is bekend dat koude een effect op voertuigen kan hebben, dus zijn hier vier tips om deze winter het beste uit de auto te halen.

1.- De batterij opladen als de auto warm is. De actieradius van de batterij van een plug-inhybride in elektrische modus kan worden beïnvloed door lage temperaturen, maar het batterijsysteem heeft verschillende functies en energiebeheermethoden die helpen dit effect zoveel mogelijk te beperken. "De koude beïnvloedt de prestaties van de batterij door de elektrochemische processen die in de lithium-ioncellen plaatsvinden", merkt Francesc Sabaté op, hoofd Energy Systems Development bij SEAT. "Het beste is om de batterij meteen na het rijden op te laden in een afgesloten ruimte uit de kou om de temperatuur van de batterij op peil te houden, wat de efficiëntie van het oplaadproces ten goede komt", legt Francesc uit.

2.- Het interieur van de auto voorverwarmen. Er bestaat geen perfecte temperatuur voor reizen met de auto, aangezien het weer buiten invloed heeft op de temperatuur binnen. Toch presteren de elektrische componenten het meest efficiënt bij zowat 21,5 à 22°C. Om deze comforttemperatuur te bereiken zonder de actieradius van de batterij te belasten "is de beste oplossing om de verwarming van de auto in te schakelen of de functies stoelverwarming en stuurwielverwarming op afstand te activeren met behulp van de SEAT Connect app, terwijl de auto nog aangesloten is op de lader", raadt Francesc aan. "Op die manier is het interieur van het voertuig warm wanneer je instapt, zonder dat je daarvoor de batterij hoeft te gebruiken wanneer je aan je reis begint", voegt hij eraan toe.

3.- Het contact aanzetten in verbrandingsmodus. Bij zeer koud weer moet de stekker in het stopcontact blijven zitten terwijl de auto geparkeerd staat, zodat de voorverwarmingsfunctie kan worden geactiveerd en de batterij kan opwarmen voor het begin van de reis. Alleen in dit geval, zo adviseert de ingenieur, "zal het voertuig starten in de verbrandingsmodus, waardoor de temperatuur na korte tijd zal stijgen voor het juiste gebruik van de batterij". De extreme weerstests die deze elektrische voertuigen ondergaan, zorgen ervoor dat ze onder deze omstandigheden optimaal functioneren.

4 - Soepel rijden. Soepel rijden is altijd de sleutel tot een lager verbruik. In een plug-in hybride auto is dat bovendien echt nodig bij vertrek in hartje winter, want de elektromotor levert vanaf het begin al zijn stuwkracht. Bovendien zorgt zachtjes rijden ervoor dat de auto meer energie toevoegt aan zijn energievoorziening via regeneratief remmen in vergelijking met agressiever remmen.

En 3 algemene bonustips om de auto in de winter te onderhouden

  • Banden controleren voor het vertrek en kettingen meenemen voor het geval er sneeuw ligt.

  • Er zou altijd een krabber in de auto moeten zijn om ijs van de ruiten te schrapen; nooit met heet water verwijderen.

  • Het peil van de motorkoelvloeistof (en antivries) controleren om oververhitting van de motor te voorkomen.