Wanneer u tankt, worden de prijzen aangegeven. In alle gevallen op de pomp zelf. Maar vaak ook op een groot bord dat van ver zichtbaar is, zoals op de autosnelweg. Bestuurders van elektrische voertuigen hebben al gemerkt dat dit niet het geval is voor de prijs van elektriciteit aan openbare oplaadpunten.

Maar dat kan binnenkort veranderen. Dat zegt Jochen De Smet, voorzitter van ‘EV Belgium, de federatie voor elektrische mobiliteit en de gebruikers van elektrische voertuigen. 

“Als EV Belgium zijn wij aan het werken met de federale overheid rond een wet op prijstransparantie voor laadinfrastructuur. De EV-rijder zal vooraf, tijdens en na het laden weten hoeveel het hem zal kosten. Er komt dus een regeling, we zijn nu aan het kijken hoe we dat praktisch kunnen doen.”

“Waarschijnlijk zal het via apps zijn. Prijzen van elektriciteit kunnen heel volatiel zijn, waardoor apps de beste oplossing zijn om de real time prijs te berekenen.”

Op de vraag of er geen scenario dreigt te ontstaan waarbij EV-rijders die alleen publiek kunnen laden altijd meer zullen betalen voor de laadbeurten dan zij die thuis of op het werk kunnen laden, antwoordt Jochen De Smet als volgt …

“Niet noodzakelijk. Je ziet dat steeds meer bedrijven die inspanning doen om te investeren in laadinfrastructuur, niet alleen voor bedrijfswagens maar ook voor werknemers met een eigen EV. Waardoor op termijn 90% van de EV-rijders daar zal kunnen laden. Anderzijds moeten we niet aannemen dat publiek laden altijd zoveel duurder zal zijn. Naarmate er meer laadpalen komen, kan die prijs ook zakken omdat er meer concurrentie komt. Ik heb onlangs nog bestekken gezien voor twee projecten in Gent en Antwerpen. De vooropgestelde laadtarieven zijn daar aanzienlijk lager dan de 32 à 39 cent/kWh die je vandaag ziet. Ik denk dat die dus steeds meer richting huishoudelijk tarief zullen zakken.”

Heb je interesse in een nieuwe wagen?
Een vraag over de service van je wagen?
Een vraag over jouw wagenpark?
Zoek je een partnership/sponsoring?