Škoda

De nieuwe ŠKODA FABIA in zijn vierde generatie vertoont een opmerkelijk design, een ruimer interieur, meer comfort en dankzij geavanceerde veiligheids- en rijhulpsystemen een nog hoger veiligheidspeil. 22 jaar na zijn debuut combineert de populaire kleine auto klassieke ŠKODA-kwaliteiten zoals betrouwbaarheid, gebruiksgemak en uitmuntende praktische bruikbaarheid met een verbeterde veiligheid, comfort en dynamiek.

Johannes Neft, ŠKODA-directielid voor Technische Ontwikkeling, benadrukt: “Met zijn emotionele designtaal is de nieuwe FABIA vanaf de eerste aanblik een echte ŠKODA. In vergelijking met zijn voorganger hebben we het interieur ingrijpend verbeterd. Het biedt een hoog comfortpeil, geavanceerd infotainment en innovatieve rijhulpsystemen. Een nog ruimer interieur, motoren die efficiënt en krachtig zijn en een uitstekend rijgedrag vervolledigen de aantrekkingskracht van het model. Ons nieuwe instapmodel heeft alles wat je van een moderne kleine auto verlangt en meer.”

Kleine auto met cultstatus
Sinds hij in 1999 op de markt kwam heeft de FABIA de merkwaarden van ŠKODA samengebracht. Hij combineert een hoog peil van actieve en passieve veiligheid met een ruim bemeten interieur en veel waar voor zijn geld. Hij biedt daarnaast compacte afmetingen, efficiënte aandrijflijnen en talrijke Simply Clever-elementen. De FABIA komt perfect tegemoet aan de wensen van jonge gezinnen of jonge professionals en is een ideale tweede wagen. Onder de huidige ŠKODA-modellen is hij het model dat op één na het langst in het gamma zit. Daarmee vormt hij een belangrijk gezicht voor het merk met cultstatus en een trouwe klantengroep. Vandaag staat de vierde generatie van de FABIA klaar om dit succesverhaal verder te zetten.

Full-ledkoplampen en achterlichten, Virtual Cockpit en nieuwe kleuren
Scherp uitgesneden koplampen die doorlopen in het radiatorrooster kenmerken het vooraanzicht van de nieuwe FABIA. Zelfs de standaardversie heeft moderne ledverlichting. Full-ledkoplampen met een brede waaier aan functies zijn als optie verkrijgbaar. Ook voor de achterlichten is als optie een full-ledvariant beschikbaar met een kristalstructuur die zo typisch is voor het merk. Het nieuwe interieurontwerp van de ŠKODA FABIA versterkt het ruimtegevoel van de kleine auto nog meer. Het symmetrische instrumentenbord met het centraal zwevende scherm en de horizontale decoratieve strips in verschillende kleuren (in functie van de uitrustingslijn) benadrukken de breedte van het interieur. Verder beleeft de Virtual Cockpit zijn debuut in de FABIA. Van bij de marktintroductie zijn de drie gekende uitrustingslijnen Active, Ambition en Style bestelbaar, met nieuwe kleuren en materialen.


ŠKODA-designbaas Oliver Stefani, die ŠKODA’s effectieve kristaldesigntaal volledig heeft geherinterpreteerd met de succesvolle kleine auto, zegt: “ŠKODA is met de FABIA zijn designtaal steeds blijven ontwikkelen. De compacte hatchback is visueel bijzonder sportief en elegant. Sculpturale lijnen, dynamische proporties en moderne lichteenheden met ledtechnologie en de kristalstructuren die zo typisch zijn voor ŠKODA leiden tot een dynamische en moderne uitstraling.”

Eerste ŠKODA FABIA op het MQB-A0-platform
De invloed van het MQB-A0-platform op de proporties van het model zijn te zien in de nieuwe afmetingen van de FABIA. Hoewel hij groter is geworden, zijn de ingenieurs van ŠKODA erin geslaagd om het gewicht dicht in de buurt van dat van de derde generatie te houden.


De afmetingen van de nieuwe ŠKODA FABIA in een overzicht:
Afmetingen De nieuwe ŠKODA FABIA

Lengte [mm] 4.107

Breedte [mm] 1.780

Hoogte [mm] 1.460

Wielbasis [mm] 2.564

Spoorbreedte voor [mm] 1.525

Spoorbreedte achter [mm] 1.509

Kofferinhoud [l] 380

Kofferinhoud met neergeklapte achterbank [l] 1.190

Twee MPI-benzinemotoren en drie TSI’s met directe injectie
Met keuze uit een portfolio van vijf efficiënte benzinemotoren (van 48 kW tot 110 kW) en een wendbaar rijgedrag is de nieuwe ŠKODA FABIA ideaal uitgerust om zowel korte als lange afstanden af te leggen. Zijn compacte formaat maakt hem ideaal voor stadsverkeer. Alle vijf motoren zijn van de nieuwe EVO-generatie van de Volkswagen-groep en bieden in de meeste gevallen een gecombineerd brandstofverbruik van ongeveer 5 liter per 100 kilometer op de WLTP-cyclus. Als dat wordt gecombineerd met de optionele tank van 50 liter in plaats van de standaardtank van 40 liter geeft dat een rijbereik van meer dan 950 kilometer. Met de introductie van de nieuwe generatie is de ŠKODA FABIA nu ook verkrijgbaar met een nieuwe topmotor. De 1.5 TSI ontwikkelt 110 kW (150 pk) uit zijn vier cilinders en wordt standaard gecombineerd met een 7-traps DSG.

Laagste luchtweerstandscoëfficiënt van zijn segment
In vergelijking met zijn voorganger heeft de FABIA zijn luchtweerstandscoëfficiënt (Cd) verlaagd van 0,32 naar 0,28, waarmee hij de meest aerodynamisch efficiënte kleine auto in zijn segment is. De stroomlijn is verbeterd met behulp van hoogst precieze CFD-simulaties (Computational Fluid Dynamics). Bij de talrijke innovatieve details die zijn ontwikkeld zitten onder meer actief verstelbare koelkleppen in de onderste luchtinlaat van de voorbumper.

Uitmuntende actieve en passieve veiligheid
De passagiers van de wagen worden bij een ongeval beschermd door tot negen airbags. Extra ISOFIX-verankeringspunten en Top Tether-haken zijn beschikbaar, voor het eerst ook op de voorste passagiersstoel. De brede veiligheidsuitrusting maakt van de FABIA een van de veiligste modellen in zijn segment.

13 nieuwe Simply Clever-elementen
ŠKODA maakt het leven van zijn klanten al jarenlang net dat ietsje gemakkelijker met een constante stroom aan nieuwe en slimme Simply Clever-oplossingen. De nieuwe FABIA bouwt verder op die traditie en biedt in zijn vierde generatie niet minder dan 13 nieuwe oplossingen, waarvan sommige voor het eerst uit andere ŠKODA-modellen naar de FABIA komen. De nieuwe generatie van de FABIA biedt in totaal 43 Simply Clever-elementen.

Foto 1 / 1