Volkswagen Bedrijfsvoertuigen
Caddy 1

Caddy 1 – 1978 tot 1992 (Europa) en 2007 (Zuid-Afrika)

Het verhaal van de Caddy start in de VS, het land van de pick-ups. In Westmoreland bij Pittsburgh produceerde Volkswagen ooit de Golf 1, alias Rabbit. Op basis hiervan werd vanaf 1978 een Rabbit pick-up ontwikkeld voor de Noord-Amerikaanse markt. In 1982 bracht Volkswagen dit multitalent met grote laadruimte als 'Caddy' naar Europa. Afgezien van de koplampen – vierkant in Noord-Amerika, rond in Europa – zijn de versies van de twee continenten nauwelijks te onderscheiden. De Caddy werd vanaf 1982 voor de Europese markt geproduceerd in Sarajevo, de huidige hoofdstad van Bosnië en Herzegovina, destijds Joegoslavië. Kort daarvoor, in 1981, was de productie van de Caddy ook van start gegaan in Uitenhage, Zuid-Afrika.

 

De eerste generatie van de Caddy maakte al indruk met een 1,83 meter lang laadvlak. Om de Caddy te kunnen gebruiken voor het beschermde transport van goederen, was een optionele hardtop uit glasvezelversterkte kunststof (GVK) beschikbaar voor de laadruimte – zo werd de pick-up een kleine stadsbestelwagen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw boden carrosseriebouwers ook opbouwmogelijkheden aan, die van de Caddy een compacte camper maakten, en daarmee een voorloper van de latere Caddy Tramper en de huidige Caddy Beach. In Europa stopte de productie van de eerste Caddy, die gebaseerd was op de Golf 1, in 1992. De Zuid-Afrikaanse fabriek in Uitenhage daarentegen bleef dit betrouwbare werkpaard nog tot 2007 bouwen. Wereldwijd werden van de eerste generatie van de Caddy meer dan 207.000 exemplaren geproduceerd.

Caddy 2 (1995 tot 2003)

De tweede Caddy maakte zijn entree in 1995 en was op technisch vlak gebaseerd op de SEAT Ibiza en de Polo van Volkswagen. Er was ook een variant van ŠKODA. De Volkswagen Caddy werd ook bijna identiek aangeboden als de SEAT Inca, beide modellen werden op dezelfde productielijn in de Spaanse Martorell-fabriek gebouwd. In tegenstelling tot de Caddy 1 was de Caddy 2 in eerste instantie uitsluitend verkrijgbaar als gesloten bestelwagen en Combi met hoog dak. Met een goede reden: de eerste Caddy was al een bestseller in Europa, vooral in de versie met een hardtop. Op deze manier uitgerust, ontwikkelde de tweede Caddy zich tot een veelgevraagde stadsbestelwagen, die elke denkbare taak kon uitvoeren, van koerierdienst tot compacte specialist voor service- en ambachtelijke bedrijven.

 

De Caddy 2 werd uitsluitend met vleugeldeuren aangeboden. Het opslagvolume bedroeg een indrukwekkende 2,9 m³. In 1995 presenteerde Volkswagen met de 'Vantasy'-studie een eerste conceptueel voorproefje van de latere Caddy-campers (Tramp en Beach). In 1996 werd een Caddy pick-up op de markt gebracht, die qua bouw identiek was aan de ŠKODA Felicia en in Tsjechië werd geproduceerd. In 1997 volgde de Caddy Family, een voorloper van de latere compacte bestelwagens. Tegen de tijd dat de Caddy 2 uit productie werd genomen, hadden ongeveer 520.000 automobilisten gekozen voor een model van deze generatie of voor de bijna identieke modellen SEAT Inca en ŠKODA Felicia.

Caddy 2
Caddy 3

Caddy 3 Update (2010 tot 2014)

In 2010 maakte de Caddy een doorstart met een grote update. De optisch en technisch verbeterde bestelwagen, Combi en compacte ‘van’ waren voortaan standaard uitgerust met ESP in alle uitvoeringen. Als een van de eerste voertuigen in zijn klasse was de nieuwe Caddy bovendien niet alleen beschikbaar met voorwielaandrijving, maar nu ook met de optionele 4MOTION-vierwielaandrijving. En dit in combinatie met beide wielbasissen. De Cross Caddy, die in 2013 werd gepresenteerd, was een cross-over van een compacte ‘van’ en een SUV, met een robuust exterieur en optionele vierwielaandrijving. Toen de derde Caddy in 2015 plaatsmaakte voor zijn opvolger, waren er in elf jaar tijd in totaal meer dan 1,6 miljoen exemplaren van deze generatie verkocht.

Caddy 4 (2015 tot 2020)

In februari 2015 stelde Volkswagen Commercial Vehicles in Poznań de vierde generatie van de Caddy voor aan de internationale media. Hij wordt verder gebouwd als Bestelwagen, Combi en compacte ‘van’, tot de geleidelijke invoering van de nieuwe vijfde Caddy-generatie. Hoewel de bestelwagen in principe een tweezitter is, kunnen de Combi en compacte ‘van’, die standaard vijf zitplaatsen tellen, optioneel als zevenzitter worden besteld, met net als de Caddy 3 twee extra individuele zitplaatsen op de derde rij. Kort na het debuut van de vierde generatie lanceerde Volkswagen Commercial Vehicles ook de opvolger van de Cross Caddy: de Caddy Alltrack, optioneel met vierwielaandrijving. Deze cross-over van een compacte ‘van’ en een SUV past meer dan ooit in de tijdsgeest. De Tramper werd de Caddy Beach, en de Caddy EcoFuel, de cng-versie van de Caddy 3, werd de Caddy TGI.

 

De vierde Caddy is voorzien van een groot aantal rijhulpsystemen, die het comfort en de veiligheid perfectioneren. Deze omvatten het omgevingscontrolesysteem Front Assist met geïntegreerde noodremfunctie voor de stad, de automatische afstandregeling ACC, vermoeidheidsdetectie en een anti-multicrashrem. Het concept, het ontwerp en de uitrusting van de Caddy zetten ook in deze generatie de succesvolle weg van zijn voorgangers verder. In maart 2018 rondde Volkswagen Commercial Vehicles met de Caddy de kaap van 2 miljoen exemplaren van de alleen in Poznań geproduceerde derde en vierde generatie. Eind 2019 stond de teller van de sinds 2015 verkochte vierde generatie op 722.000 verkochte exemplaren.

Caddy 4
Caddy 5

De nieuwe Caddy 5 

Dynamisch, zelfbewust, sportief en ook praktisch: de nieuwe Caddy en Caddy Cargo. Innovatief en toch 100 procent Caddy: bestelwagen voor de stad en monovolume voor het gezin in nieuwe afmetingen, meer rijhulpsystemen en een heel nieuw digitaliseringniveau voor de klanten.